Lebarul sau leberbus (leberwurst) este un preparat traditional pe care il preparam la taiatul porcului si care are ca ingredient principal ficatul de porc. In fiecare zona a tarii exista o modalitate diferita de a-l prepara, eu l-am pregatit exact asa cum am vazut la bunicii mei, in zona Buzaului.
Va recomand si toba de casa, carnatii de casa, jumari si untura de porc sau sunca fiarta in zeama de varza
Ingrediente:
un ficat de porc
un plaman porc
o splina porc
o bucata slanina porc
sare,
piper macinat
piper boabe
foi dafin
ienibahar boabe
mate de porc groase
Mod de preparare:
Fierbem ficatul, plamanul, splina si slanina in apa in care am adaugat piperul boabe, ienibaharul si foile de dafin. Nu aruncati zeama rezultata fiindca vom fierbe leberul in ea.
Eu am folosit slanina de la gusa, cu bucati de carne pe ea. Dupa ce s-au fiert organele le trecem prin masina de tocat, unii prefera sa le toace foarte fin, mie imi plac putin mai marisoare.
Adaugam sare si piper macinat dupa gust si incepem sa amestecam cu mainile adaugand si putin din zeama in care au fiert ca sa se lege mai bine. Atasam la masina de tocat palnia de carnati pe care vom trage intestinul si umplem astfel matele, avand grija insa sa nu le indesam prea tare fiindca exisa riscul sa pocneasca la fiert.
Fierbem leberul in zeama ramasa.
Il scoatem si il lasam sa se racoreasca usor apoi asezam deasupra greutati ca sa se preseze cat mai bine.
●▬●♀۞♔♚♕ ۞♂▬▬●