Carnatii de casa sunt unele dintre cele mai asteptate si cele mai iubite preparate de pe masa de Craciun si fiecare gospodina ii pregateste asa cum stie ea mai bine. Cum anul asta am participat si noi la taiatul porcului am facut si carnatii, toba si leberul si evident am si gustat din fiecare. Reteta de carnati e simpla, practic nici macar nu este nevoie de cantitati, totul se pune la ochi si dupa gust.
Ingrediente:
5 kg carne de porc cu grasime
3 kg carne de vita
usturoi
ardei iute
piper
cimbru
ienibahar
boia
sare
mate de porc si de oaie
Mod de preparare:
Mai intai vom toca carnea si o amestecam. Noi am folosit pulpa de vita, si pulpa, poala si grasime de porc.
Adaugam usturoiul, ardeiul iute tocat, piperul, cimbru, boiaua si sarea. Pentru ele nu va dau cantitati fiindca tine de gustul fiecaruia.
Adaugam cam 500 ml din zeama in care am fiert carnea si maruntaiele pentru toba. Amestecati bine cu mainile si lasati amestecul deoparte ca sa se topeasca sarea. Formati o chifteluta, o gustati, apoi in functie de gustul fiecaruia daca este cazul mai adaugati ce credeti ca este necesar.
Luam un mat si suflam in el ca sa ne asiguram ca nu este spart.
Atasam palnia speciala pentru carnati la masina de tocat. Rulam matul pe palnia de carnati si il umplem dar nu foarte tare si rasucim din loc in loc in functie de cat de mari va doriti sa fie carnatii. Noi pe cei in mate de oaie i-am lasat ceva mai lungi, cei in mate de porc i-am facut mai scurti.
Atarnam carnatii afara, direct in bataia vantului, ca sa se zvinte.
I-am mutat apoi pe beci, agatati de grinda, unde vor mai sta cateva zile apoi ii vom pune in pungi si ii dam la congelator.
Daca doriti ii puteti afuma, noi nu ne prea impacam cu afumaturile asa ca i-am lasat asa cum sunt.
●▬●♀۞♔♚♕ ۞♂▬▬●