Produsele lactate sunt benefice sau daunatoare sanatatii? Consumul de carne omoara sau vindeca? Este sanatoasa dieta ketogenica? Poate o dieta vegetariana sau vegana sa prelungeasca speranta de viata fara afectiuni?
Atunci cand vine vorba de studii clinice, teste si cercetari, nutritia este domeniul cel mai greu de analizat. Dar de ce este atat de greu de evidentiat daca un anumit aliment este benefic sau daunator?
Cand vine vorba de stiintele medicale, obtinerea dovezilor necesare oricarei teorii este greu de realizat. Stiinta nutritiei nu este diferita in acest aspect, dar prezinta totusi si anumite provocari unice.
Indiferent de problemele intalnite de stiinta nutritiei, intelegerea alimentelor, mai exact care sunt benefice si care sunt daunatoare, reprezinta un element esential.
Mai mult decat atat, aceasta nevoie de intelegere a alimentelor a fost amplificata odata cu dorinta publicului de a trai mai sanatos prin diferite diete si datorita numarului mare de persoane obeze sau care sufera de diabet, ambele avand factori de risc nutritionali.
O lume aflata intr-o continua schimbareCu toate ca studiile sunt greu de realizat, au existat totusi si victorii importante in acest domeniu. De exemplu, cercetatorii au determinat ca vitamina C poate preveni scorbutul, afectiunea Beri-Beri apare in urma deficitului de tiamina (vitamina B1) si ca rahitismul apare in urma deficitului de vitamina D.
In toate aceste cazuri exista o legatura intre un anumit compus si o afectiune specifica. Cu toate acestea insa, asocierile de acest fel nu sunt atat de usor de realizat. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul afectiunilor care implica mai multi factori cum ar fi obezitatea, bolile cardiovasculare, osteoporoza sau diabetul.
Mai mult decat atat, afectiunile asociate cu nutritia s-au schimbat odata cu trecerea timpului. In trecut, de exemplu, pericolul nutritional cel mai des intalnit era deficienta de vitamine. Acum insa, in tarile Occidentale supra-alimentarea pare a fi problema majora.
Studiul nutritional perfect
Intr-o lume perfecta, pentru a intelege impactul asupra sanatatii a unui aliment specific, de exemplu fructele Goji, studiile ar trebui sa se desfasoare cam asa:
Cercetatorii recruteaza 10,000 de participanti, atat barbati cat si femei, de diferite rase, etnii si nationalitati si sa ii tina in laborator timp de 10 ani.
Acestia ofera aceeasi dieta fiecarei persoane pe toata durata studiului, dar cu o singura diferenta, jumatate dintre participanti primesc in mod secret fructe Goji, fara ca ei sa stie.
Alcoolul si fumatul este interzis pe toata durata studiului.
Aditional, participantii trebuie sa exerseze la aceeasi intensitate si durata in fiecare zi, deoarece daca unele persoane exerseaza mai mult, acestea ar putea fi mai sanatoase, indiferent daca consuma sau nu fructele Goji si astfel, informatiile oferite de studiu ar putea fi compromise.
Nici participantii si nici cercetatorii nu stiu cine primeste dieta care contine fructele Goji. Daca participantii stiu ca primesc acest fruct, acestia ar putea prezenta anumite schimbari datorita efectului placebo. Din acest motiv, un astfel de studiu, numit si studiu dublu-orb, este vital in astfel de teste clinice.
Pe toata durata studiului de 10 ani, cercetatorii monitorizeaza sanatatea participantilor. Aceste monitorizari ar putea necesita analize de sange regulate sau teste imagistice.
Un astfel de studiu ar fi imposibil de realizat din motive etice, datorita lipsei de voluntari si a costurilor astronomice.
In lipsa acestui studiu perfect
Deoarece acest test perfect nu poate fi realizat din motive clare, cercetatorii incearca sa realizeze studii observationale prin analizarea legaturilor dintre alimentele consumate de o anumita persoana si starea ei de sanatate.
Studiile observationale sunt extrem de utile. Folosind aceasta metoda s-a putut dovedi ca fumatul produce cancerul pulmonar si ca exercitiul fizic este bun pentru sanatate.
Cu toate acestea insa, studiile observationale sunt departe de a fi perfecte.
Una dintre problemele cu care se confrunta cercetatorii studiului este nevoia de a se baza pe informatiile oferite de participanti. Acestia trebuie sa isi aminteasca ce au consumat in trecut si cantitatile acelor alimente. In unele cazuri, participantul trebuie sa isi aminteasca ce a consumat chiar si cu o luna in urma.
O astfel de abordare ofera multe posibilitati de informatii eronate, care la randul lor afecteaza rezultatul final al studiului.
Rolul companiilor si suspiciunea produsaUnele studii observationale pot fi finantate de diferite companii care vand produsul studiat.
Finantarea de catre companii care au un interes direct in astfel de studii nu anuleaza rezultatele obtinute, dar aflarea acestui lucru tinde sa produca o senzatie de suspiciune.
Sa luam de exemplu o companie imaginara care vinde spini de cactus. Aceasta finanteaza un studiu observational care va analiza efectele ceaiului din spini de cactus. Efectele benefice gasite de acel studiu vor fi privite cu suspiciune, datorita finantatorului principal al studiului care, din intamplare, s-a dovedit a vinde acei spini de cactus.
Din acest motiv, cu toate ca studiile nutritionale sunt deja foarte greu de realizat si depind de anumite surse de informatii incerte, mai exista si posibilitatea de a fi tratate cu neincredere atunci cand sunt finalizate.
Cu toate acestea insa, este normal si chiar incurajat ca fiecare persoana sa isi formeze propriile impresii, opinii si concluzii in urma citirii unui articol sau studiu de cercetare. In acest capitol doar am mentionat ca si neincrederea, fondata sau nefondata, joaca un rol in dificultatea studiilor nutritionale.
ConcluziaNutritia este un teren minat, plin de informatii atat bune cat si rele, de la studii finantate de surse suspicioase la informatii care depind de surse incerte. Adaugandu-se la toate acestea este si imposibilitatea efectuarii studiilor controlate.
Cu toate acestea insa, nutritia a contribuit extrem de mult prin descoperirea anumitor asocieri importante.
Determinand ce este benefic si ce este daunator poate fi destul de greu. Chiar daca putem fi siguri ca fructele si legumele sunt bune pentru sanatate si ca produsele cu continut ridicat de sare, zahar si grasimi pot fi daunatoare, exista totusi si multe “zone gri”.
Nu exista raspunsuri rapide in lumea nutritiei. Exista totusi un interes in acest domeniu care nu va scadea, deoarece oamenii au nevoie de alimente pentru a supravietui.
Din acest motiv, stiinta nutritiei va continua si va cauta metode constante de imbunatatire.
Cercetatorii ar trebui sa imbunatateasca sau sa perfectioneze anumite metode de analiza si sa adauge la ce este stiut deja, iar consumatorii ar trebui sa se informeze mai mult in legatura cu produsele consumate, dar cu ochi critici, de preferat sa citeasca mai multe studii, diferite, pe acelasi subiect.
Acest articol este de natura informativa si nu inlocuieste un consult medical specializat.