Bucataria Japoneza ofera o varietate larga de retete si specialitati regionale impartite pe felurite categorii: orez, fructe de mare, celebrele noodles, retete yoshoku(acele retete western ce au fost introduse in Japonia de-a lungul secolelor, dar care au devenit japoneze) si altele.
De mai bine de 2000 de ani, orezul constituie una din mesele principale ale bucatariei Japoneze. In ciuda faptului ca orezul nu se mai consuma acum in cantitati mari in Japonia, asa cum se intampla odata, totusi, orezul ramane unul din ingredientele de baza ale retetelor japoneze. De altfel, si in reteta pe care am pregatit-o astazi, gasim orez alb.
Omuraisu vine din japoneza si este o denumire wasei-eigo ce face referire la omleta si orez. Omuraisu, adesea denumit si omurice, reprezinta un fel de mancare foarte popular in Japonia, dar si Korea. Reteta este usor de preparat, iar orezul prajit poate fi inlocuit cu noodles prajit, rezultand astfel o alta reteta si anume, omusoba.
Ingrediente:
1 piept de pui;
sare & piper;
2 catei de usturoi;
1 ceapa;
ciuperci;
sos de rosii;
ketchup;
mazare;
orez alb;
4 oua;
ulei.
Mod de preparare:
Taiem cubulete pieptul de pui si presaram putina sare peste el. Apoi taiem marunt ceapa si usturoiul.
Se taie felii ciupercile.
Se pune mazarea in apa fierbinte timp de 2 minute dupa care se strecoara de apa si se presara putina sare deasupra.
Se zbat 2 oua cu putina sare si piper.
Se pregateste si orezul, care se fierbe.
Acum ca avem pregatit totul, sa trecem la treaba!
Se pun la prajit, la foc mic, usturoiul, apoi ceapa pana devine translucida si bucatile de pui pana isi schimba culoarea. Apoi adaugam ciupercile pe care le prajim cu foarte putina apa.
Acoperim totul cu sosul de rosii si ketchup (cam 2-3 linguri de fiecare) si amestecam timp de 1 minut.
Apoi adaugam mazarea. Gustam putin sa verficam ca totul e gatit si adaugam orezul fiert. Amestecam bine pana se prajeste.
Apoi punem la gatit omleta fara sa o rupem. Cand e gata, punem deasupra compozitia cu orez si pui si acoperim cu 2 capete de omleta asemenea unei lipii. Se aseaza in farfurie cu omleta in sus si punem ketchup deasupra.