×Sex : ×Gold : 1647 xSilver : 300 ×Reputation : 3 ❥×Enrolment Date : 2014-12-03
×Age : 27 ×Location : Pitesti ×Mood : :) Vasele tradiționale din bucătăria coreeană Tue Dec 23, 2014 5:04 pm | |
| Orezul este principalul fel de mâncare în bucătăria est-asiatică, iar în Coreea este însoțit de triada culinară formată din sosul de soia, gochujang/ pastă de ardei iute și pastă de fasole. Toate aceste ingrediente sunt făcute din fasole de soia, ardei iuți și fasole prin procesul de fermentație. Există și o vorbă a coreenilor care spune că ”Gustul mâncării este gustul procesului de fermentație”.
Pe vremuri se știa că atunci când sunt preprarate sau depozitate aceste ingrediente care necesită fermentație, bucătarul trebuie să folosească vase cu forme speciale. De asemenea, pregătirea și depozitarea acestora se făceau în zilele ”favorabile” din calendarul lunar. De exemplu, una dintre zilele ”favorabile” pentru prepararea mâncărurilor fermentate era Ziua Calului din prima lună a anului lunar, iar dacă mâncarea era preparată în Ziua Maimuței din luna a zecea a calendarului lunar, se credea că aceasta se va înăcri. În mod similar, dacă mâncarea era pregătită în Ziua Șarpelui tot din luna a zecea,aceasta urma să fie infectată cu viermi. Pentru a risipi aceste superstiții, bucătarul oferea simbolic spiritelor în ziua în care se pregătea mâncarea pentru fermentat malț de soia, ardei iuți roșii și sare, care erau puse pe o măsuță în fața căreia se închina pentru ca strădania sa să aibă succes.
Analele istorice nu menționează exact de când oamenii din peninsula coreeană au început să folosească procesul de fermentație pentru prepararea mâncării. În Samgukji Wijidongijeon (삼국지 위지 동이전/ 三國志 魏志 東夷傳) o scriere antică chinezească, este menționat că în timpul regatului Goguryeo (37 î.H.- 668 d.H.) oamenii deja preparau mâncarea prin fermentație. De asemenea, există și picturi murale în interiorul mormintelor regale din Goguryeo din jurul secolului al III-lea în care sunt reprezentate puțuri adânci și urne din lut. Așadar există dovezi că oamenii au folosit pentru mai bine de 1000 de ani procesul de fermentație pentru prepararea mâncărurilor. Însă timpul trece și apar noi influențe și o nouă varietate de aspecte culinare în gastronomia coreeană. Totuși, oamenii au continuat și continuă să folosească cele 3 condimente esențiale, și, deși acum există frigiderele și aditivii industrali, până acum câteva decenii onggi sau ”ceramica care respiră” era un lucru de nelipsit din orice gospodărie. Utilizarea vaselor tradiționale Vasele din ceramică de dimensiuni mari erau folosite în mai multe moduri, de la recipiente de depozitare a ingredientelor fermentate până la stocarea unor varietăți de mâncăruri pre-gătite sau afumate. Acestea au un rol important în bucătăria tradițională dar și modernă. Fiecare tip de vas tradițional are o denumire, aceasta depinzând de dimensiunile și de modul de utilizare.
Vasele mari sunt numite dok. Sunt folosite în procesul de fermenație pentru obținerea sosului de soia, gochujang și a pastei de fasole. Și băuturile erau făcute tot în vase din lut mari, fiind ideale pentru fermentarea grânelor sau fructelor.”Kimchi dok” este cel mai mare vas coreean din lut și este folosit pentru varză murată (kimchi) care este atât de încăpător încât un vas plin ajungea pentru întreaga iarnă pentru toată familia. Acestea erau îngropate în pământ parțial sau total până în primăvara următoare. Vasele mici din lut poartă denumirea de danji. De obicei sunt folosite pentru a depozita cele trei ingrediente esențiale din bucătăria coreeană. Pe când ”kimchi dok” erau folosite iarna, în timpul primăverii și verii erau folosite ”kimchi danji”. De asemenea, existau și vase din lut rotunde și mici folosite la masă pentru servirea supelor.
Ceramica era folosită în bucătărie și pentru recipiente pentru sare sau pudră de semințe de susan, căni, cești, vase pentru pregătit orezul etc. De fapt, multe lucruri din gospodărie erau făcute din ceramică, inclusiv felinare, scrumiere, piese pentru anumite jocuri și chiar și unele echipamente de caligrafie, spre exemplu călimare pentru cerneală, suportul pentru pensule, vasul unde erau spălate pensulele etc. Însă, odată cu rapida modernizare, mare parte a tradițiilor familiei coreene au dispărut. Din 1970, majoritatea vaselor tradiționale din lut au fost înlocuite cu recipiente din plastic, sticlă sau metal. Bucătăria globalizată a invadat bucătăria tradițională încetul cu încetul, odată cu posibilitatea mult mai ușoară de a călători în afară. Totuși, vasele tradiționale nu au dispărut. Recipientele din ceramică sunt încă folosite în multe fabrici și restaurante tradiționale datorită dorinței de a face mâncare sănătoasă și de a nu se uita gustul ”de demult”.
Sursa: KCC.Romania |
|
❥ Army: : nazzy
×Sex : ×Gold : 27356 xSilver : -30150 ×Reputation : 38 ❥×Enrolment Date : 2014-11-08
×Age : 28 ×Location : Ατενος, Ελλαδα ×Mood : (⊙ω⊙) Re: Vasele tradiționale din bucătăria coreeană Sun Jun 28, 2015 10:30 pm | |
| ●▬●♀۞♔♚♕ ۞♂▬▬● |
|
×Sex : ×Gold : 1647 xSilver : 300 ×Reputation : 3 ❥×Enrolment Date : 2014-12-03
×Age : 27 ×Location : Pitesti ×Mood : :) Re: Vasele tradiționale din bucătăria coreeană Mon Jun 29, 2015 12:08 am | |
| vreau si astfel de vase |
|
❥ Army: : nazzy
×Sex : ×Gold : 27356 xSilver : -30150 ×Reputation : 38 ❥×Enrolment Date : 2014-11-08
×Age : 28 ×Location : Ατενος, Ελλαδα ×Mood : (⊙ω⊙) Re: Vasele tradiționale din bucătăria coreeană Mon Jun 29, 2015 12:29 am | |
| nu esti singura care spune asta ●▬●♀۞♔♚♕ ۞♂▬▬● |
|
×Sex : ×Gold : 1647 xSilver : 300 ×Reputation : 3 ❥×Enrolment Date : 2014-12-03
×Age : 27 ×Location : Pitesti ×Mood : :) Re: Vasele tradiționale din bucătăria coreeană Tue Jun 30, 2015 1:02 pm | |
| mi se par chiar interesante |
|
❥ Army: : nazzy
×Sex : ×Gold : 27356 xSilver : -30150 ×Reputation : 38 ❥×Enrolment Date : 2014-11-08
×Age : 28 ×Location : Ατενος, Ελλαδα ×Mood : (⊙ω⊙) Re: Vasele tradiționale din bucătăria coreeană Fri Jul 03, 2015 7:06 pm | |
| eu as vrea sa achzitionez unu de genu ●▬●♀۞♔♚♕ ۞♂▬▬● |
|
Re: Vasele tradiționale din bucătăria coreeană | |
| |
|